Твърди се, че умерената консумация на кафе има много положителни свойства. Но какви са действителните съставки, които се съдържат в кафето на зърна?
Най-важното накратко:
- Кафето е разнообразно: има над 1000 различни компонента 80% от които са изследвани.
- Най-важните съставки включват кофеин, витамини от група Б, минерали и антиоксиданти.
- Отглеждането, печенето и видът на кафето оказват влияние върху съставките и по този начин върху вкуса и аромата.
Колко съставки има в кафето?
Кафето съдържа над 1000 съставки, не всички от които все още са химически дешифрирани. Видът кафе, условията на отглеждане и начинът на печене определят колко високи са действителните пропорции на веществата в кафените зърна. Не всички съставки се запазват по време на обработката на кафените зърна, но много полезни за здравето компоненти все пак попадат в готовото сварено кафе. Ще ги прегледаме част по част в следващите раздели.
Кои са най-важните съставки в кафето?
Кафето е сложна напитка със съставки, вариращи от въглехидрати и мазнини до витамини и алкалоиди като кофеин. По време на процеса на печене много от тези съставки се преобразуват или редуцират. Средните съставки на кафе арабика в проценти (приблизителни стойности) след изпичане са:
- Кофеин:
Кофеинът е може би най-известната съставка в кафето. Кофеинът е основната причина за ободряващия ефект, но съставлява само 1,3% от зърното. Той принадлежи към групата на алкалоидите и има стимулиращ ефект върху централната нервна система, така че може да насърчи концентрацията и да облекчи умората.
- Въглехидрати:
Около една трета (35%) от кафените зърна се състоят от въглехидрати, които се превръщат или частично редуцират по време на процеса на печене. Те отговарят за енергийното съдържание на кафето и допринасят за формирането на вкуса. Няма нужда да се притеснявате: черното кафе има само две калории.
- Липиди (мазнини):
Около 17 процента се падат мастни вещества. Мазнините в кафените зърна са отговорни основно за усещането в устата и текстурата на кафето. Те също допринасят за богатия му аромат.
- Вода:
Преди изпичане кафееното зърно има 10 до 13 процента водно съдържание, но то се свива до 2 до 3 процента по време на печене. Той служи като разтворител за останалите съставки. По време на съхранение кафето абсорбира малка част от околната влага.
- Протеини (протеини):
Протеините заемат 7,5% от кафените зърна. Печенето намалява протеиновите вещества или образува съединения с други вещества.
- Киселини:
Над 80 различни киселини съставляват около 4,5 процента, като хлорогеновата киселина (2,5%) представлява най-големият дял. Други киселини включват линолова киселина, палмитинова киселина, оцетна киселина, лимонена киселина и ябълчена киселина. Киселините в кафето са отговорни за неговия характерен вкус и придават на кафето неговата свежест и комплексност. Твърде много киселина обаче може да причини стомашни проблеми при някои хора.
- Алкалоиди (кофеин):
Както споменахме по-рано, кофеинът е най-известният алкалоид в кафето. Има обаче и други алкалоиди, които се срещат в по-малки количества и допринасят за общите ефекти на кафето.
- Минерали и витамини:
Кафето съдържа около 4% минерали и някои витамини от група Б се намират в кафените зърна. Те допринасят за здравословните ефекти на кафето.
- Ароматни вещества:
Ароматните вещества са сърцето на кафето. Те са отговорни за разнообразния вкус и мирис, който прави кафето толкова популярна напитка. Има над 800 ароматни вещества, те се създават главно по време на печене чрез така наречения процес на Maillard. Вкусовете могат да варират в зависимост от произхода на зърната.
Така че следващия път, когато се насладите на сутрешното си кафе, не забравяйте, че не само зареждате батериите си, но и осигурявате на тялото си важни витамини и хранителни вещества.

Какви минерали има в кафето?
Около четири процента от зеленото кафе съдържа минерали, около 90 процента от които попадат в кафената напитка. Минералите включват главно калий, калций, магнезий и фосфор. Сярата, манганът и желязото също се срещат в малки количества. В кафето има и витамини.
Какви витамини има в кафето?
Най-известните са витамините от група Б, включително витамин Б2 (рибофлавин), витамин Б3 (ниацин), пантотенова киселина и витамин Б6 (пиридоксин). Витамин Б2 е важен за енергийния метаболизъм и клетъчната функция, докато витамин Б6 участва в метаболизма на аминокиселините и образуването на невротрансмитери.
Един от най-важните витамини в кафето е витамин Б3. Този витамин играе решаваща роля в възстановяването на ДНК, клетъчния растеж и метаболизма. Той също така помага за регулиране на нивата на холестерола и насърчава здравето на сърцето.
Как изглеждат нещата с антиоксидантните съставки?
Кафето е богато и на антиоксиданти, като флавоноиди, хлорогенни киселини и ресвератрол, както и на меланоидини, които помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото. Това прави кафето добро допълнение към балансирана диета, пълна с хранителни вещества, които могат да подсилят имунната система и да забавят процеса на стареене. Силата на антиоксидантния ефект на кафето зависи, наред с други неща, от степента на изпичане: светло и средно изпичане имат по-силен антиоксидантен ефект от тъмно изпичане. В допълнение към кофеина антиоксидантите съдържат повечето от горчивите вещества. Те възникват само когато суровите кафени зърна се обработват и допринасят значително за горчивия аромат на кафето.
Всеки вид кафе еднакви съставки ли има?
Принципно да. Разбира се, различните видове кафе се различават по състава на съставките си, но това не оказва влияние върху положителните свойства. Всеки вид кафе има добрите съставки, споменати по-горе, само в различни пропорции.
Има ясни разлики във вкуса, например между видовете кафе Робуста и Арабика. В нашата голяма гама в онлайн магазина предлагаме предимно смеси от арабика и робуста за интересни вкусове – от мек през ядков до особено ароматен, с повече киселина или много кофеин, всичко е включено.
Тествайте различните ни продукти и се насладете на положителния ефект от доброто кафе!
Добави коментар